Om Soltorgsgymnasiet

Från Makers.nu
Hoppa till: navigering, sök

Soltorgsgymnasiet är en gymnasieskola som ligger i Borlänge. Vi har natur-, teknik- och humanistisk-inriktning. Där natur och teknik är de största programmen. På tekniksidan erbjuder vi även möjligheten till att gå ett fjärde år för att bli gymnasieingenjör i mjukvarudesign.

Teknik

Vi anser att det är viktigt att teknikelever verkligen får jobba med teknik och att eleverna bör få en bred erfarenhet av många olika teknikområden. Därför får våra T-elever redan tidigt prova på många olika aspekter på teknik. Här ingår mycket hands-on arbete i tekniklabb, elektroniklabb, programmering osv. Våra ettor får prova på allt det som de olika T-inriktningarna har att erbjuda. Detta förbereder dem för kommande teknikstudier och ger dem en bättre förståelse för vad de olika inriktningarna har att erbjuda. På så vis kan de lättare välja den inriktning som verkligen passar dem.

Maker-aktiviteter

Vi haft olika typer av maker-aktiviteter i några år. Vi har många olika typer av maker-utrustning som används i vår reguljära undervisning. Denna utrustning ville vi göra tillgänglig även för allmänheten. Vi drog därför igång en testverksamhet med ett antal makerspace-träffar. Till stor del har vi försökt inrikta oss på yngre makers. Med den här sajten vill vi dela med oss av våra erfarenheter med att skapa ett makerspace och att hålla makerspace-träffar.

På våra träffar brukar vi ha ett antal förutbestämda projekt som kan genomföras av dem som är nybörjare. Här brukar vi ha ett antal svårighetsgrader på projekten. Allt ifrån de superenkla som de yngsta deltagarna kan ta sig an, till mer avancerade som medföljande föräldrar kan bygga med sina barn. De som vill får förstås jobba med egna projekt. Vilket är något som främst de äldre ynglingarna och de vuxna gör.

Digitalt skapande

Vid Soltorg tycker vi att den digitala delen av skapande bör ha en mer framträdande roll inom makerrörelsen. Vi anser definitivt att våra satsningar på efterskolan-träffar med spelprogrammering och webbutveckling är minst lika viktiga delar i vår makerspace-satsning som verkstadssatsningarna. Det mesta som har med våra digitala projekt finns samlat på egna sajter, främst på Webbling, Spelmakeri.se samt på vår Youtube-kanal.

Vad gäller den digitala makerdelen, så har vi ett antal eftermiddagsträffar varje vecka där intresserade får komma och lära sig spelmakande. Såväl högstadie- som gymnasieelever är välkomna (vi har även haft ett fåtal mellanstadieelever). Dessa träffar brukar vara cirka två timmar långa. Under långloven har vi kört längre pass. Dessa träffar är populära och välbesökta.

Nästa avsnitt

Planeringsfas